Tajemství dokonalého kečupu: Více než jen rajčatová omáčka

Kečup

Historie kečupu

Ačkoliv si kečup spojujeme především s rajčaty a Amerikou, jeho historie sahá mnohem dál a je mnohem pestřejší. Slovo "kečup" pochází pravděpodobně z čínského "kê-tsiap", což byla fermentovaná rybí omáčka. Ta se v 17. století dostala s námořníky do Evropy, kde si získala oblibu. Evropské verze kečupu experimentovaly s různými ingrediencemi, jako jsou ančovičky, houby nebo vlašské ořechy. Rajčata, původem z Ameriky, se do receptur dostala až později. První recept na rajčatový kečup pochází z roku 1801 z americké kuchařky. Masová produkce kečupu začala v USA v 19. století a značka Heinz, založená v roce 1869, se stala synonymem pro tuto oblíbenou pochutinu.

Výroba kečupu

Výroba kečupu začíná výběrem kvalitních, zralých rajčat. Ta se po důkladném omytí a roztřídění rozdrtí a zahřívají, aby se uvolnila šťáva. Následně se směs pasíruje, čímž se odstraní slupky a semínka. Do takto získané rajčatové šťávy se přidávají další ingredience, jako je ocet, cukr, sůl a koření. Receptury se liší podle druhu kečupu, ale základní složení zůstává stejné. Směs se pak vaří do zhoustnutí a plní se do lahví či sklenic. Ty se hermeticky uzavřou a pro zajištění trvanlivosti se krátce zahřejí.

Druhy kečupu

Kečup, oblíbená pochutina na talířích po celém světě, zdaleka není jednotvárná. Existuje nepřeberné množství druhů, které uspokojí i ty nejnáročnější jazýčky. Klasický rajčatový kečup tvoří základ, ale narazit můžeme i na pikantní chilli varianty, jemné kečupy s medem, bylinkové verze s bazalkou či oreganem, nebo exotické kombinace s mangem či ananasem. Pro milovníky sladší chuti se nabízí kečupy slazené medem či javorovým sirupem, naopak ti, kteří preferují zdravější varianty, sáhnou po kečupech s nízkým obsahem cukru či bio kečupech. Ať už preferujete jakoukoli chuť, na trhu existuje kečup přesně pro vás.

Použití kečupu

Kečup je všestranný doplněk, který se skvěle hodí k mnoha pokrmům. Klasikou je použití kečupu k hranolkům, hamburgerům a hot dogům. Jeho sladkokyselá chuť dodá těmto pokrmům neodolatelnou chuť. Kečup se ale dá použít i k dochucení omáček, polévek a marinád. Skvěle se hodí k masu, zelenině i těstovinám. Můžete ho přidat do rajské omáčky, guláše nebo chilli con carne. Pokud máte rádi grilování, kečup se stane vaším nepostradatelným pomocníkem. Můžete ho použít jako marinádu na maso nebo ryby, nebo ho smíchat s majonézou a vytvořit tak lahodnou barbecue omáčku.

Zajímavosti o kečupu

Ačkoliv si kečup spojujeme s rajčaty, jeho počátky s nimi nemají nic společného. Původní kečup z Číny byl rybí omáčkou. Do Evropy se kečup dostal v 17. století a jeho receptura se neustále měnila. Přidávaly se houby, vlašské ořechy, ančovičky a další ingredience. Teprve v 19. století se v Americe objevil kečup z rajčat, jak ho známe dnes. Víte, že kečup má i zdravotní benefity? Obsahuje lykopen, antioxidant s protirakovinnými účinky.

Publikováno: 24. 01. 2025

Kategorie: gastronomie