Gastronomie: Vepřová pečeně na tisíc způsobů - inspirativní recepty!
Vepřové rillettes
Vepřové rillettes jsou delikatesou francouzské kuchyně, která si získává oblibu i u nás. Jedná se o pomalu vařené vepřové maso, které se následně natrhá na vlákna a konzervuje ve vlastním sádle. Rillettes se nejčastěji připravují z vepřové plece nebo bůčku, ale můžete použít i jiné tučnější části masa. Maso se vaří na mírném ohni ve vývaru s kořením a bylinkami, dokud není zcela měkké. Poté se vyjme, nechá vychladnout a natrhá se na jemná vlákna. Vlákna masa se pak smíchají s částí vychlazeného sádla, ve kterém se maso vařilo, a dochutí se solí, pepřem a případně i dalšími bylinkami dle chuti.
Asijské vepřové bun bo nam bo
Bun bo nam bo je vietnamská specialita, která si v posledních letech získala srdce (a žaludky) po celém světě. Jedná se o studený nudlový salát s vepřovým masem, bylinkami a pikantní zálivkou.
Základem je samozřejmě perfektně uvařené vepřové maso, které by mělo být šťavnaté a křehké. Dále nesmí chybět rýžové nudle, které se po uvaření propláchnou studenou vodou, aby byly krásně pevné.
A co by to bylo za bun bo nam bo bez lahodné zálivky? Ta se připravuje z rybí omáčky, limetkové šťávy, cukru a chilli papriček. Do salátu se pak přidává ještě spousta čerstvých bylinek, jako je koriandr, máta nebo thajská bazalka, a zeleniny - obvykle nakládaná mrkev a ředkev.
Bun bo nam bo je skvělým příkladem toho, jak může být vietnamská kuchyně svěží, aromatická a zároveň sytá.
Vepřový salát s hořčicí
Tento jednoduchý, ale chutný salát je ideální pro rychlou večeři nebo lehký oběd. Kombinace vepřového masa, cibule a hořčice je klasická a vždycky chutná. Můžete použít zbylý vepřový řízek nebo ugrilovat plátek masa speciálně pro tento recept.
Pro osvěžující chuť přidejte do salátu trochu citronové šťávy. Pokud máte rádi pikantnější jídla, zkuste přidat špetku chilli vloček. Podávejte s čerstvým pečivem nebo křupavou bagetou.
Vepřové tacos s chipotle masem
Křupavé tacos plněné šťavnatým vepřovým masem s pikantní chipotle omáčkou. Dokonalá kombinace chutí, která vás přenese do slunného Mexika. Vepřové maso se pomalu dusí s kořením a chipotle papričkami, dokud není krásně křehké. Chuť je pikantní, ale zároveň lahodně kouřová. Tacos se plní masem, přidá se vaše oblíbená salsa, zakysaná smetana a čerstvý koriandr. Skvělé jídlo pro každou příležitost, ať už pořádáte večírek, nebo si chcete jen tak zpříjemnit všední den.
Pikantní vepřová polévka
Tato polévka je přesně to, co potřebujete v chladných dnech. Spojení pikantní chuti chilli, zázvoru a česneku vás příjemně zahřeje a dodá energii. Pro přípravu použijte kvalitní vepřové maso, ideálně plec nebo krkovici, které dodají polévce bohatou chuť. Nebojte se experimentovat s množstvím chilli, podle vaší chuti. Pro ty, kteří mají rádi ostřejší jídla, doporučuji přidat i trochu kajenského pepře. Podávejte s čerstvým koriandrem a limetkou pro osvěžující kontrast.
Vepřové rizoto s houbami
Vepřové maso nakrájíme na kostičky a osolíme a opepříme. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme maso a opečeme dozlatova. Přidáme houby a dusíme doměkka. Rýži propláchneme a přidáme k masu s houbami. Zalijeme vývarem a dusíme pod pokličkou do změknutí rýže. Nakonec vmícháme máslo a parmazán. Podáváme horké, zdobené čerstvou petrželkou.
Vepřové quesadillas se sýrem
Quesadillas jsou perfektní mexické jídlo, které zvládne každý. Stačí vám tortilly a náplň dle vaší fantazie. Pro milovníky masa doporučuji vepřové quesadillas se sýrem. Vepřové maso nakrájejte na tenké plátky a opečte na pánvi. Přidejte koření jako je římský kmín, paprika a chilli. Na tortillu navrstvěte sýr, opečené maso a další ingredience dle chuti, například kukuřici, fazole nebo papriky. Přeložte napůl a opečte z obou stran dozlatova. Podávejte s guacamole, zakysanou smetanou nebo salsou.
Vepřový sendvič s coleslawem
Vepřový sendvič s coleslawem je skvělou volbou pro rychlý oběd nebo večeři. Spojení šťavnatého vepřového masa a osvěžujícího zelného salátu je prostě neodolatelné. Existuje mnoho variant, jak tento sendvič připravit. Základem je kvalitní vepřové maso, které se může opéct na pánvi, grilovat, nebo upéct v troubě. Coleslaw se obvykle připravuje z bílého zelí, mrkve a majonézy, ale můžete přidat i další ingredience dle chuti, například cibuli, jablko nebo ořechy. Sendvič chutná skvěle v bílé vece nebo kaiserce.
Publikováno: 09. 10. 2024
Kategorie: gastronomie