Krkovička: Tajemství šťavnatého pokladu české kuchyně

Krkovička

Krkovička: Oblíbený kus vepřového

Krkovička je stálicí českých kuchyní a právem si drží své čestné místo na talíři. Díky své šťavnatosti a chuti je ideální pro přípravu na grilu, pánvi i v troubě. Ať už ji marinujete v bylinkách, potíráte medem nebo sázíte na klasiku v podobě soli a pepře, krkovička nezklame. Při správné úpravě se maso doslova rozplývá na jazyku. Skvěle se hodí k bramborové kaši, knedlíkům i bramborám na loupačku. Nebojte se experimentovat a vyzkoušejte krkovičku s grilovanou zeleninou nebo pikantní salsou. Dobrou chuť!

Charakteristika a chuť krkovičky

Krkovička je oblíbeným druhem vepřového masa, který se nachází v oblasti krku. Je charakteristická svou šťavnatostí a křehkostí, kterou jí dodává mramorování, tedy jemné prorůstání masa tukem. Díky tomu je krkovička ideální na grilování, pečení, ale i dušení. Chuťově je krkovička lahodná, jemně nasládlá a s tóny oříšků. Při správné úpravě se maso doslova rozplývá na jazyku.

Tipy na přípravu krkovičky

Krkovička je skvělá surovina, ale abyste z ní dostali to nejlepší, je potřeba ji správně připravit. Než ji hodíte na gril nebo na pánev, nechte ji alespoň hodinu odležet v pokojové teplotě. Maso se krásně uvolní a bude po tepelné úpravě šťavnatější. Marináda je váš nejlepší přítel! Nebojte se experimentovat s bylinkami, kořením, pivem nebo třeba medem. Krkovička marinádu krásně nasaje a získá tak úžasnou chuť. Důležitá je i doba marinování – ideálně alespoň 2 hodiny, ale klidně i přes noc. Ať už zvolíte jakoukoli tepelnou úpravu, nezapomeňte na to nejdůležitější – nechat maso po grilování nebo smažení alespoň 5 minut odpočinout. Šťávy se krásně rozprostřou a krkovička bude dokonale šťavnatá.

Recepty s krkovičkou

Krkovička je skvělý kus masa, ze kterého se dá v kuchyni vykouzlit spousta dobrot. Její šťavnatost a chuť z ní dělají ideální surovinu pro pečení, grilování i dušení.

Hledáte-li inspiraci na večeři, zkuste krkovičku naložit do marinády z medu, sójové omáčky a česneku a upéct ji v troubě dozlatova. Skvěle se k ní hodí šťouchané brambory a dušená zelenina.

Pro milovníky grilování je tu krkovičkový steak. Stačí ho před grilováním potřít olivovým olejem, posypat bylinkami a solí a opéct z obou stran dozlatova. Podávejte s grilovanou zeleninou a dipem.

Ať už se rozhodnete krkovičku připravit jakkoliv, věřte, že si na ní pochutná celá rodina.

Krkovička v české kuchyni

Krkovička je vděčná surovina, která se v české kuchyni těší velké oblibě. Její obliba pramení z její šťavnatosti a chuti, kterou si zachovává i při delší tepelné úpravě. Nejčastěji se setkáme s krkovičkou pečenou, ať už vcelku, nebo nakrájenou na plátky. Typickým příkladem je vepřová pečeně s knedlíkem a zelím, kde krkovička hraje hlavní roli. Oblíbená je také krkovička grilovaná, dušená na zelenině, nebo využitá do gulášů a jiných vydatných pokrmů. Ať už se rozhodnete pro jakoukoli úpravu, s krkovičkou nešlápnete vedle. Její chuť a dostupnost z ní dělají stálici českých kuchyní.

Publikováno: 05. 09. 2024

Kategorie: gastronomie

Autor: Adéla Straková

Tagy: krkovička | jídlo