Haše: Poctivá chuť české tradice

Haše

Počátky a historie haše

Haš se vyrábí lisováním trichomu z konopí do pevné hmoty, která se liší barvou od zelené po černou. Jeho historie sahá tisíce let zpět, přičemž nejstarší důkazy o jeho užívání pocházejí z Asie. Starověké kultury používaly haš pro náboženské obřady, lékařské účely i pro rekreační užití. V Indii se haš používá již po staletí v tradiční medicíně a je součástí kultury. Jeho popularita se rozšířila po celém světě a v 20. století se stal běžnou drogou v mnoha zemích. Dnes se haš vyrábí a konzumuje po celém světě, a to jak legálně, tak i nelegálně, v závislosti na místních zákonech.

Tradiční receptura a ingredience

Tradiční receptura se opírá o staletí staré postupy a důraz na kvalitní suroviny. Základem je vždy čerstvé maso, ať už vepřové, hovězí nebo drůbeží, které se pečlivě očistí a namele. K němu se přidává namočený chléb, vejce, sůl a pepř. Typickou chuť dodávají pokrmu koření jako je majoránka, kmín a česnek. Některé regionální varianty mohou obsahovat i další ingredience, například uzené maso, zeleninu nebo bylinky. Důležité je, aby všechny suroviny byly čerstvé a kvalitní, jen tak bude mít pokrm tu správnou chuť a konzistenci.

Typické přílohy a servírování

Kachna se tradičně podává s knedlíkem a se zelím. Oblíbenou variantou je knedlík houskový a zelí červené, ale fantazii se meze nekladou. Skvěle se hodí i bramborový knedlík, zelí kysané nebo kombinace obou.

Jako příloha se ale skvěle uplatní i bramborová kaše, šťouchané brambory nebo pečené brambory.

Důležitá je i šťáva z kachny, která se podává zvlášť.

Haše v české kultuře a tradicích

Haše jsou v české kuchyni stálicí už po staletí. Toto vydatné jídlo, připravované z vepřových nožiček a kolínek, cibule a koření, bylo symbolem chudých, ale i slavnostních příležitostí. V minulosti se vařilo ve velkém množství, aby zasytilo početné rodiny i dělníky na polích. Dnes si haše dopřáváme spíše příležitostně, a to v restauracích nebo doma, kde jejich příprava vyžaduje čas a trpělivost. I přesto si drží své čestné místo v české gastronomii a evokují vzpomínky na tradiční kuchyni našich babiček.

Obliba a variace v regionech

Oblíbenost daného pokrmu či nápoje se často liší region od regionu. V Čechách můžeme narazit na pokrmy, které na Moravě jen tak nenajdeme a naopak. Tato různorodost je dána historickými vlivy, dostupností surovin a samozřejmě i chutěmi místních obyvatel. Například bramborové knedlíky jsou typické pro Čechy, zatímco na Moravě se setkáme spíše s knedlíky houskovými. Podobně se liší i obliba některých druhů masa. Zatímco vepřové maso je oblíbené v Čechách i na Moravě, hovězí maso má silnější tradici na Moravě. Tyto regionální rozdíly dělají českou kuchyni pestrou a zajímavou.

Zajímavosti a tipy pro přípravu

Ať už se chystáte na grilovačku s přáteli nebo rodinný oběd, vepřová panenka je vždycky skvělá volba. Pro maximální křehkost ji před tepelnou úpravou naložte alespoň na hodinu do marinády. Skvěle se k ní hodí kombinace medu, sójové omáčky a česneku. Při grilování panenku propichujte jen minimálně, aby z ní nevytekla šťáva. Pro kontrolu propečenosti použijte teploměr – ideální teplota uvnitř masa je 60-65 °C. Podávejte s pečenou zeleninou, šťouchanými bramborami nebo lehkým salátem.

Publikováno: 15. 08. 2024

Kategorie: gastronomie

Autor: Adéla Straková

Tagy: haše | tradiční české jídlo