Borůvkový koláč s drobenkou: Klasika, která nikdy neomrzí!
Čas na borůvkový koláč
Sladké pokušení, kterému nelze odolat. Borůvkový koláč, symbol léta a pohody, vonící po vanilce a skořici. Šťavnaté borůvky, schované pod křupavou drobenkou, lákají k nakousnutí. Ať už ho připravujete podle rodinného receptu, nebo zkoušíte novou variantu, s borůvkovým koláčem nikdy nešlápnete vedle.
Nezapomeňte na šlehačku, zakysanou smetanu nebo kopeček vanilkové zmrzliny, které chuť koláče ještě více podtrhnou. Ať už si ho vychutnáte doma na terase, nebo na pikniku v přírodě, borůvkový koláč vám zaručeně zpříjemní letní den.
Jednoduchý recept
Není nic lepšího než si po náročném dni dopřát chutné a snadné jídlo. Připravili jsme pro vás jednoduchý recept, který zvládne opravdu každý. Budete potřebovat jen pár ingrediencí a 30 minut vašeho času.
Na pánvi rozehřejte olivový olej a opečte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte kuřecí maso nakrájené na kostky a opečte dozlatova. Vmíchejte zeleninu dle vašeho výběru (např. brokolici, mrkev, hrášek) a zalijte sladkou chilli omáčkou. Duste pod pokličkou dokud není maso hotové a zelenina měkká. Podávejte s rýží nebo nudlemi. Dobrou chuť!
Tajemství drobenky
Křupavá a voňavá drobenka, to je sen snad každého milovníka buchet a koláčů. Jak ale docílit toho, aby byla dokonalá? Tajemství se skrývá v jednoduchosti a kvalitních surovinách. Základem je vždy máslo, cukr a mouka v poměru 3:2:1. Máslo by mělo být studené, nakrájené na kostičky a zpracované s moukou a cukrem jen lehce, aby se nespojilo do těsta. Právě kousky másla zajistí drobivost a křupavost. Pro ještě intenzivnější chuť můžete přidat vanilkový cukr, skořici nebo citronovou kůru.
Tipy pro pečení
Pečení je radost, ale i umění, které vyžaduje trochu cviku a znalostí. Pro začátek je důležité vždy používat kvalitní suroviny a přesně dodržovat poměry v receptu. Troubu si předehřejte na požadovanou teplotu a během pečení ji zbytečně neotvírejte, aby se těsto nesrazilo. Pro kontrolu propečenosti použijte špejli – pokud po zapíchnutí do středu těsta vyjde suchá, je hotovo. Nebojte se experimentovat s různými druhy mouky, sladidly a příchutěmi, ať už jde o vanilku, citrusovou kůru nebo třeba ořechy. A pamatujte, že i když se nezadaří na první pokus, důležité je se nevzdávat a zkusit to znovu!
Servírování a chuť
Tradičně se podává vychlazené, ideálně při teplotě 6-8 °C. Skvěle se hodí jako aperitiv, k lehkým předkrmům, salátům, rybám a mořským plodům. Jeho svěží chuť s tóny citrusů a zeleného jablka výborně doplní i drůbeží maso a sýry s bílou plísní. Vyhněte se jeho kombinaci s těžkými a kořeněnými jídly, kde by jeho delikátní chuť zanikla.
Publikováno: 23. 05. 2024
Kategorie: jídlo a nápoje