Obrácený koláč: Neotřelý recept, který vás překvapí!

Obrácený Koláč

Úvod

Vítáme vás u našeho receptu na vynikající obrácený koláč! Tento sladký dezert je oblíbený po celém světě a díky naší jednoduché a osvědčené receptuře ho můžete připravit i vy doma. Obrácený koláč je vždy skvělou volbou pro různé příležitosti, jako jsou oslavy, rodinná setkání nebo jen tak pro potěšení vašich chuťových buněk.

Budeme vám krok za krokem ukazovat, jak získat perfektní a chutný obrácený koláč. Od jednoduchého přípravného procesu až po nesmírně lahodné konečné výsledky - budete ohromeni jejím bohatým ovocným aroma, lahodnou karamelovou polevou a vrstvou nadýchaného těsta.

Nezáleží na tom, jestli jste zkušeným pekařem nebo teprve začínáte s vařením. Náš podrobný návod vám umožní připravit si tento fantastický dezert snadno a bez problémů. Takže se pusťte do práce a dejte si poctivou porci obráceného koláče plného sladkých radostí!

Buďte připraveni oslnit své blízké nebo hosty tímto dokonalým dezertem, který se určitě stane oblíbenou pochoutkou pro každou příležitost. Takže neváhejte a začněte vařit!

Co je obrácený koláč a jaké má tradice

Obrácený koláč je sladký dezert, který je vyroben z kynutého těsta a ovocné náplně. Jeho charakteristickým znakem je, že se peče vzhůru nohama - nejprve se na dno formy (nebo pekáče) dávají ovoce či jiné ingredience a na ně pak těsto.

Tato tradiční pochoutka má své kořeny v různých kulturách po celém světě. Například ve Francii je znám jako "tarte Tatin" a používá se především jablka. V Severní Americe se podobný dezert nazývá "upside-down cake" a může být připraven s různými druhy ovoce, jako jsou ananas, broskve nebo třešně.

V českých tradicích se obrácený koláč obvykle připravuje s ovocem, které je typické pro sezónu daného období. Nejčastěji se používají švestky, meruňky nebo borůvky. Ovoce se rozprostře na dno pekáče a zalije těstem. Po upečení se koláč obrátí vzhůru nohama, takže ovoce vytváří krásnou ozdobu na vrchu.

Recepty na obrácený koláč se liší podle regionu i rodinných tradic. Některé verze zahrnují přidání skořice nebo hřebíčku do těsta, což dodává koláči specifickou chuťovou tóninu. Koláč je obvykle posypaný moučkovým cukrem nebo servírovaný s vanilkovým krémem či zmrzlinou.

Obrácený koláč je skvělou volbou pro posezení s rodinou či přáteli, ať už jako dezert po jídle nebo sladká svačina v průběhu dne. Jeho jednoduchost a dobré chutnání ho činí oblíbenou pochoutkou mezi milovníky pečení i těmi, kteří ocení dobrou sladkost.

Potřebné suroviny

Potřebné suroviny pro obrácený koláč:

Postup přípravy těsta

Postup přípravy těsta pro obrácený koláč

1. Připravte si všechny potřebné suroviny. Budete potřebovat:

- 250 gramů hladké mouky

- 150 gramů másla

- 2 lžíce moučkového cukru

- špetku soli

- 1 vejce

2. Ve velké míse smíchejte mouku, sůl a cukr.

3. Přidejte nakrájené máslo a za pomoci prstů nebo vařečky jej vpracujte do suchých ingrediencí, dokud nevznikne drobivá struktura.

4. Do vytvořené děravé hmoty ve středu přidejte rozklepnuté vejce a postupně zamíchejte všechny složky dohromady, dokud nedostanete pevnou těstovitou hmotu.

5. Vytvarujte těsto do koule, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte do lednice na minimálně 30 minut odpočinout.

6. Po uplynutí času vyndejte těsto z lednice a rozválejte ho na tenký plát o průměru odpovídajícím velikosti formy na koláč, kterou použijete.

7. Těsto opatrně přesuňte na dno formy a lehce ho přizpůsobte tvaru.

8. Nyní postupujte podle konkrétního receptu na obrácený koláč a doplňte těsto o další ingredience dle potřeby, například ovoce nebo náplň.

Tímto jste dokončili přípravu těsta pro obrácený koláč a můžete pokračovat ve zbytku receptu.

Příprava náplně

Příprava náplně

Pokud se chystáte připravit vynikající obrácený koláč, je důležité mít správnou náplň. Následující recept vám ukáže, jak jednoduše a rychle připravit náplň, která dodá vašemu koláči skvělou chuť a vůni.

Ingredience:

- 3 velké jablka

- 100 g másla

- 100 g hnědého cukru

- 1 lžička skořice

Postup:

1. Nejprve oloupejte jablka a nakrájejte je na tenké plátky. Pokud preferujete kousky o více kouscích, můžete jablka nakrájet také na kostičky.

2. Na pánvi rozehřejte máslo a přidejte hnědý cukr. Pomalu vařte, dokud se cukr nerozpustí a směs začne bublat. Můžete občas promíchávat, aby se vám směs nelepila.

3. Jakmile je cukr rozpuštěný a směs začne bublat, přidejte do pánve jablka. Přidejte také lžičku skořice pro povzbuzení chuti.

4. Vařte jablka asi 5 minut, dokud nezměknou a nezačnou sahání na sirup. Občas je promíchejte, aby se rovnoměrně obalily v lahodném sirupu.

5. Když jsou jablka hotová, snižte teplotu a nechte je chvíli odpočinout na pánvi.

6. Vaše náplň je připravena! Můžete ji použít ke zhotovení obráceného koláče podle receptu.

Nyní víte, jak snadno a rychle připravit náplň pro svůj vynikající obrácený koláč. Buďte si jistí, že vaši hosté ocení skvělou chuť a vůni této náplně!

Sestavení a pečení koláče

Sestavení a pečení koláče

Obrácený koláč – dokonalá sladká pochoutka, která vás okouzlí svou chuťovou harmonií a způsobem přípravy. Připravte si tento krásně vypadající dezert, který jistě potěší nejen vaše chuťové buňky, ale i oči.

Pro sestavení obráceného koláče začněte předehřát troubu na 180°C a připravte si ingredience. Potřebujete karamelizovaný cukr, na kterém bude koláč stát hlavou dolů, ovocné plody dle vašeho výběru a klasické těsto na koláč.

Nejprve rozpusťte cukr na pánvi, dokud se nestane krásně zlatohnědým karamelovým sirupem. Potom ho rychle přelijte do dortové formy a rovnoměrně jej rozetřete po dně. Na vrstvu karamelu položte ovoce - můžete použít například švestky, meruňky nebo ananasové plátky. Přichystané těsto pak opatrně položte nad ovoce tak, aby je zakrylo úplně.

Celou formu dejte do vyhřáté trouby a pečte asi 30 minut, nebo dokud se těsto nezačne zlatě zbarvovat a koláč je pevný na dotek.

A teď přichází to vzrušující otočení! Po vytažení z trouby dejte formu na podložku a opatrně ji převraťte. Pomalu odstraňte formu a před vámi se objeví krásný obrácený koláč s karamelovou vrstvou nahoře a ovocem pod ním.

Nezapomeňte, že obrácený koláč je nejlepší podávat ještě teplý. Doporučujeme ho servírovat s šlehačkou nebo vanilkovým krémem pro dokonalý zážitek.

Příprava karamelového polevy

Příprava karamelového polevy

Karamelová poleva je důležitou součástí přípravy vynikajícího obráceného koláče. Tato sladká a lehce hořká poleva dodá koláči dokonalou chuť a vzhled. Následujte následující kroky, abyste dosáhli dokonalé karamelové polevy:

1. Připravte si všechny potřebné ingredience: cukr, máslo a smetanu.

2. Na středně velkým ohni zahřejte nelepivý hrnec a rozehřejte cukr, dokud se úplně nerozpustí a získá jantarovou barvu.

3. Postupně přidejte máslo do rozpuštěného cukru a za stálého míchání nechte rozpustit.

4. Přidejte smetanu do směsi cukru a másla a vařte dalších 2-3 minuty, dokud se poleva zhoustne.

5. Odstraňte hrnec z ohně a nechte polevu chvíli vychladnout, než ji použijete na koláč.

Nyní jste připraveni posypat svůj obrácený koláč lahodnou karamelovou polevou!

Servírování a tipy na ozdobení

Servírování a tipy na ozdobení

Pokud se rozhodnete připravit výtečný recept na obrácený koláč, je důležité zamyslet se i nad jeho servírováním a ozdobením. Tady máte pár nápadů, jak tento lahodný dezert prezentovat:

1. Servírování:

-Koláč můžete podávat teplý nebo studený, v závislosti na vašich preferencích a chuťových preferencích hostů.

-Pokud se rozhodnete ho servírovat teplý, doporučuji ho podávat společně s kopečkem vanilkového zmrzliny či šlehačky na vrchu. Tepelná kontrast mezi koláčem a studenou přísadou skvěle doplní chuťové dojmy.

2. Tipy na ozdobení:

-Ozdobte vrchní část koláče plátky čerstvého ovoce, jako například ananasem, broskvemi nebo meruňkami. Barevnost ovoce dodá koláči atraktivní vzhled a svěžest.

-Můžete také použít čokoládovou polevu nebo sirup a zkrátka polijet

Závěr

Výše jsme se podrobně zabývali receptem na lahodný obrácený koláč, který si můžete připravit snadno a rychle. Doufáme, že vám náš návod pomohl s jeho přípravou a že vám tenhle sladký zákusek bude chutnat stejně jako nám. Ať už si ho užijete sami nebo s rodinou a přáteli, tato pochoutka určitě potěší každého. Takže rozhodně neváhejte a vyzkoušejte tento recept na oblíbený obrácený koláč – budete nadšeni!

Publikováno: 19. 07. 2023

Kategorie: vaření

Autor: Magdalena Vondráčková

Tagy: obrácený koláč | recept na obrácený koláč