Nadýchané a chutné: Noky recept, který si zamilujete!
Klasické bramborové noky
Když už máte doma brambory, můžete z nich udělat buď lehký bramborový salát, nebo tyhle super noky. Jsou fakt jednoduché na přípravu a chutnají božsky. Podobně jako lehký bramborový salát potřebujete hlavně brambory, pak taky vejce, mouku a špetku soli, nic víc. Nejdřív brambory uvařte ve slupce, pak je oloupejte a buď prolisujte, nebo nastrouhejte najemno. Než se pustíte do hnětení, myslete na to, že z podobných brambor by šel udělat i lehký bramborový salát, ale my tentokrát jdeme jinou cestou - přidáme vejce, sůl a postupně vmícháme mouku, až vznikne pěkně hladké těsto.
Tyhle noky jsou fakt super příloha, podobně jako kuskus s kuřecím masem. Z těsta uděláte takový válečky, co pak nakrájíte na menší kousky - noky prostě. Hodíte je do osolený vody a čekáte, až vyplavou nahoru. Kuskus s kuřecím masem je sice rychlejší na přípravu, ale tyhle noky jsou taky bezva. Můžete je pak servírovat s máslem a nastrouhaným sýrem, nebo když děláte třeba kuskus s kuřecím masem a zbyde vám omáčka, tak k ní noky sednou taky parádně.
Ať už si je vychutnáte s čímkoli, bramborové noky vás zaručeně potěší.
Tvarohové noky s ovocem
Tvarohové noky s ovocem jsou stejná klasika české kuchyně jako třeba koženkové kalhoty v šatníku každé ženy. Jsou rychlé, jednoduché a chutnají prostě božsky! Stejně jako si vybíráte stylové koženkové kalhoty pro každodenní nošení (mimochodem, mrkněte na tyhle kousky), tak i noky jsou ideální volbou pro malé i velké strávníky. Stačí smíchat tvaroh, vejce, cukr, špetku soli a mouku - je to podobně snadné jako natáhnout si pohodlné koženkové kalhoty. Z těsta tvarujeme noky, který vaříme ve vroucí vodě. Po uvaření je scedíme a můžeme servírovat. Nejčastěji se tvarohové noky podávají s rozpuštěným máslem a tvarohem, posypané cukrem a zalité zakysanou smetanou. Skvěle chutnají taky s čerstvým ovocem, jako jsou jahody, maliny nebo borůvky. Pro oživení můžete přihodit i ovocnou omáčku nebo kompot.
Špenátové noky se sýrem
Špenátové noky se sýrem představují dokonalé spojení chutí a zároveň se jedná o poměrně rychlý a jednoduchý recept. Pro přípravu budete potřebovat čerstvý špenát, ricottu, parmazán, vejce a hladkou mouku. Špenát spaříme a poté jej rozmixujeme s ricottou, parmazánem a vejci. Postupně přidáváme mouku, dokud nevznikne hladké těsto. Z těsta tvarujeme malé noky, které vaříme v osolené vodě do té doby, než vyplavou na povrch. Špenátové noky se sýrem můžeme podávat s rozpuštěným máslem a parmazánem nebo s rajčatovou omáčkou.
Dýňové noky s máslem
Dýňové noky jsou skvělou volbou pro podzimní oběd nebo večeři. Jemná chuť dýně se krásně snoubí s rozpuštěným máslem a parmazánem. Pro přípravu noků budete potřebovat uvařenou a rozmačkanou dýni, vejce, mouku a špetku soli. Vše smícháte dohromady a z těsta tvarujete malé noky, které vaříte v osolené vodě. Po uvaření je promícháte s rozpuštěným máslem a posypete parmazánem. Pro ještě intenzivnější chuť můžete přidat i trochu muškátového oříšku.
Tipy pro dokonalé noky
Když už mluvíme o bramborách, tak kromě noků můžete zkusit taky placky z bramborové kaše. No ale zpátky k nokům - ty malý nadýchaný knedlíčky fakt umí potěšit. Chcete je mít perfektní jako od babičky? Tak jako u placek z bramborové kaše, i tady jsou důležitý brambory - vemte ty typu C a uvařte je ve slupce den předem. Budou pak držet líp tvar, stejně jako když děláte placky z bramborové kaše. S moukou to moc nepřehánějte, jinak budou noky tvrdý jak kámen. Těsto jen lehce prohnětete, žádný velký drama. Pak je hoďte do mírně osolený vody a čekejte, až vyplavou. Nakonec je polejte rozpuštěným máslem a posypte dozlatova opraženou strouhankou. Mňam!
Různé variace a omáčky
Když už mluvíme o českých omáčkách, svíčková je prostě klasika, podobně jako rychlá bábovka je klasika mezi moučníky. Každá rodina ji dělá po svým - někdo tam šoupne lžíci hořčice, jinej zas přísahá na zakysanku. A ty brusinky? No jasně, bez nich by to nebyla vona! Někdo si potrpí na krkovičku se zelím, ale svíčková s knedlíkem je prostě evergreen, jako když upečete rychlou bábovku na návštěvu. I když dneska už to lidi mixujou - karlovarskej knedlík, bramborovej, dokonce i těstoviny nebo rýži k tomu dávaj. Jo a ještě jedna věc - když nemáte pravou svíčkovou, můžete použít i krkovičku, vyjde to levněji a je to taky mňamka, stejně jako když při pečení rychlé bábovky použijete místo másla olej.
Noky jako rychlý oběd
Noky jsou skvělou volbou, když potřebujete rychlý a chutný oběd. Stačí pár surovin, které máte pravděpodobně doma, a za chvilku máte hotovo. Klasikou jsou bramborové noky s tvarohem a osmaženou strouhankou. Pro lehčí variantu zkuste špenátové noky s rajčatovou omáčkou. A pokud máte rádi výraznější chutě, zvolte noky z krupice s houbami a sýrovou omáčkou. Fantazii se meze nekladou, experimentujte s různými druhy mouky, zeleniny i omáček.
Zdravější varianty noků
Tradiční české knedlíky sice chutnají skvěle, ale zrovna dietní nejsou. Existuje ale spousta způsobů, jak si na nich pochutnat ve zdravější variantě. Místo klasické pšeničné mouky zkuste celozrnnou špaldovou, pohankovou nebo žitnou. Těsto bude sice trochu hutnější, ale zato bohatší na vlákninu a živiny. Do těsta můžete přidat i tvaroh, který dodá knedlíkům na vláčnosti a bílkovinách.
Když už mluvíme o odlehčených variantách, tak stejně jako štrůdl z listového těsta má svoje lehčí verze, tak i knedlíky můžete připravit zdravěji. Místo klasických houskových vyzkoušejte bramborové nebo karlovarské, co maj míň mouky a víc zeleniny. No a jestli chcete být fakt in, tak jako je moderní štrůdl z listového těsta s různejma náplněma, můžete zkusit knedlíky z quinoy, kuskusu nebo jáhel - jsou bez lepku a plný minerálů. Fakt super alternativa, stejně jako když děláte odlehčenej štrůdl z listového těsta bez cukru.
Publikováno: 18. 08. 2024
Kategorie: recepty