Kremeš: Tajemství sametově hebkého dezertu odhalené!

Kremeš

Co je kremeš?

Krémeš, někdy nazývaný také krembo, je lahodný dezert oblíbený v mnoha zemích střední Evropy. Skládá se ze tří hlavních vrstev: křupavého listového těsta, nadýchaného vanilkového krému a tenké vrstvy karamelu. Spodní vrstva, listové těsto, dodává dezertu příjemnou křupavost. Na ni navazuje bohatý a jemný vanilkový krém, který tvoří srdce krémeše. Vrchní vrstva karamelu dodává dezertu sladkou a lehce nahořklou chuť. Krémeš se obvykle podává vychlazený a je ideálním dezertem pro různé příležitosti.

Historie kremeše

Křemeš, lahodný dezert s křupavými vrstvami listového těsta a nadýchaným krémem, má kořeny sahající až do Rakouska-Uherska. Jeho historie je ale zahalena tajemstvím a existuje několik teorií o jeho původu. Jedna z nich ho spojuje s francouzským zákuskem mille-feuille, který se do českých zemí dostal pravděpodobně v 19. století. Zde byl následně upraven a obohacen o lahodný máslový krém. Jiná teorie zase tvrdí, že křemeš vznikl v některé z českých šlechtických kuchyní, kde se kuchaři inspirovali podobnými dezerty z Francie a Vídně. Ať už je jeho původ jakýkoli, křemeš si získal srdce Čechů a stal se oblíbenou sladkou pochoutkou, která se s oblibou připravuje dodnes.

Ingredience na kremeš

Na tenhle božský dezert budeme potřebovat suroviny na tři části: těsto, krém a na závěr posyp. Na těsto si nachystejte hladkou mouku, máslo, moučkový cukr, žloutky a trochu studené vody. Pro přípravu sametově hebkého krému si připravte plnotučné mléko, vanilkový cukr, vejce, krupicový cukr, hladkou mouku a máslo. No a na závěr nesmíme zapomenout na posypání – moučkový cukr a kakaový prášek.

Postup přípravy kremeše

Nejdříve si připravíme těsto. V míse smícháme mouku, cukr, máslo a žloutky. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici. Mezitím si připravíme krém. V hrnci smícháme mléko, cukr, vanilkový cukr a žloutky. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí. Necháme vychladnout. Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto rozválíme na tenký plát a přeneseme ho na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme dozlatova, asi 15 minut. Po upečení necháme korpus vychladnout. Studený korpus potřeme vychladlým krémem a posypeme moučkovým cukrem. Necháme v chladničce alespoň 2 hodiny ztuhnout.

Tipy pro dokonalý kremeš

Používejte kvalitní suroviny, zvlášť máslo a vejce. Krém bude hladší a lesklejší, když do něj přidáte rozpuštěnou želatinu. Nepečte těsto příliš dlouho, aby nebylo tvrdé. Před plněním krémem ho nechte zcela vychladnout. Pro snazší krájení používejte nůž namočený v horké vodě. Hotový kremeš nechte alespoň 2 hodiny ztuhnout v lednici, ideálně však přes noc.

Varianty kremeše

Kromě klasického provedení s vanilkovým krémem a křupavým listovým těstem existuje nespočet variací na tento oblíbený dezert. Oblíbenou variantou je použití různých druhů ovoce, jako jsou jahody, maliny, borůvky nebo broskve. Ovoce se může přidat na povrch krému nebo se jím mohou prokládat jednotlivé vrstvy. Pro milovníky čokolády je tu varianta s čokoládovým krémem nebo s čokoládovou polevou. Zajímavou alternativou je také použití tvarohového krému, který dodá dezertu svěží chuť. Fantazii se meze nekladou a tak můžete experimentovat s různými příchutěmi a ozdobami.

Kde ochutnat nejlepší kremeš?

Praha skrývá mnoho cukráren, ale jen pár z nich dělá kremeš, který vám vezme dech. Začněte v legendární cukrárně Myšák na Vodičkově, kde se drží tradiční receptury už desítky let. Další zastávkou by mohla být moderní pekárna Artic Bakehouse, kde se potkává francouzská elegance s českou chutí. Jestli ale hledáte něco netradičního, zkuste kremeš s příchutí levandule v kavárně EMA espresso bar. Ať už si vyberete jakoukoli variantu, nezapomeňte si k ní dát šálek dobré kávy a užít si sladkou chvilku pro sebe.

Publikováno: 02. 09. 2024

Kategorie: vaření

Autor: Adéla Straková

Tagy: kremeš | dezert