Hokaido dýňová polévka: Recept na podzimní královnu chutí
Hokkaido dýně: Podzimní chuť
Když začne podzim, nemůžu se dočkat, až si uvařím svoji oblíbenou polévku z hokaido. Tahle menší oranžová dýně je fakt bomba - je plná vitamínů a minerálů, hlavně áčka a draslíku. Co je super, nemusíte ji ani loupat! Slupka při vaření hezky změkne, což se hodí, když děláte třeba polévku z hokaido nebo nějaký koláč. Je fakt univerzální - můžete z ní uvařit jak sladký dezert, tak výbornou polévku z hokaido s česnekem a bylinkami. Prostě taková podzimní královna mezi dýněmi, co se hodí snad úplně na všechno. A ta nasládlá chuť? Prostě nádhera!
Jednoduchá polévka, skvělá chuť
Někdy stačí málo surovin a minimum úsilí k vytvoření pokrmu plného chuti. Jednoduchá polévka je toho důkazem. Základ tvoří kvalitní vývar, zelenina dle sezóny a špetka fantazie. V hrnci se tak můžou potkat brambory s květákem, rajčata s bazalkou nebo dýně s červenou čočkou. Pro zjemnění chuti poslouží lžíce smetany, zakysané smetany nebo olivového oleje.
Nebojte se experimentovat s bylinkami a kořením. Čerstvá petrželka, pažitka nebo libeček dodají svěžest, zatímco kmín, paprika nebo kurkuma zahřejí a provoní celou kuchyni.
Jednoduchá polévka je ideálním obědem pro chladné dny, ale i lehkou večeří.
Ingredience pro hokaido polévku
Když zrovna nemáte náladu na pečení na neděli, zkuste tuhle rychlovku: kilo hokaida (ta oranžová dýně, co se nemusí loupat), jedna obyč cibule, dvě lžíce oliváčku, litr zeleninového vývaru (klidně z kostky), 200 milků smetany na vaření, sůl, pepř a trochu muškátového oříšku. Jo, a nezapomeňte na ozdobu - dýňový semínka a petržel. Tohle je fakt super alternativa k tradičnímu pečení na neděli, když potřebujete něco rychlýho a zdravýho. A když vám zbyde čas, můžete se pak vrhnout na klasický pečení na neděli.
Vaření polévky krok za krokem
Když chcete uvařit segedínský guláš podle babičky, musíte si nejdřív nachystat všechno, co budete potřebovat. Zeleninu nakrájejte na menší kousky, maso pořádně opláchněte a osušte - takhle to dělala i moje babička, když vařila segedínský guláš podle babičky. V hrnci rozpalte tuk, ať už olej nebo máslo, a maso pěkně zprudka opečte, až bude zlatavý. Cibulku tam přihoďte a nechte zesklovatět. No a pak tam šoupněte tu nakrájenou zeleninu a chvilinku to všechno spolu restujte. Zalejte to vývarem nebo vodou, jak máte po ruce, osolte, opepřete a přidejte koření, který máte rádi. Tenhle segedínský guláš podle babičky se musí vařit tak třičtvrtě až hodinu na mírným plameni, až je maso měkoučký. Pak už jen dochuťte solí, pepřem a když chcete, tak i bylinkami.
Tipy pro servírování a dochucení
Servírujte nejlíp hned po upečení, dokud je kůrka křupavá jak chipsy a náplň příjemně vláčná. Koláč je super sám o sobě, ale když k němu přihodíte kopeček vanilkový zmrzliny nebo šlehačku, to je teprv paráda. Někdo si rád dává i kečup, což může znít divně, ale funguje to podobně jako rajčata v dezertech. Pro extra šťávu můžete pokapat citronem nebo ozdobit čerstvým ovocem - maliny, borůvky nebo jahody jsou jasná volba. Jestli máte mlsnej jazýček, není problém posypat moučkovým cukrem nebo polít medem či javorovým sirupem. A když chcete být opravdu kreativní, zkuste třeba pikantní kečup s chilli nebo sladký kečup s medem - zní to šíleně, ale někdo na to fakt nedá dopustit!
Publikováno: 24. 08. 2024
Kategorie: jídlo a pití