Hokaido dýňová polévka: Recept na podzimní královnu chutí

Dýňová Polévka Hokaido

Hokkaido dýně: Podzimní chuť

S nástupem podzimu přichází na scénu i královna sezóny - dýně Hokkaido. Tato menší dýně s tmavě oranžovou slupkou a nasládlou chutí je doslova nabitá vitamíny a minerály. Hokkaido je skvělým zdrojem vitamínu A, draslíku a vlákniny. Na rozdíl od jiných druhů dýní se Hokkaido nemusí loupat, její slupka po tepelné úpravě krásně změkne. Díky své univerzálnosti se hodí do sladkých i slaných pokrmů. Vyzkoušejte ji v krémové polévce, lahodném koláči nebo ji upečte s bylinkami a česnekem.

Jednoduchá polévka, skvělá chuť

Někdy stačí málo surovin a minimum úsilí k vytvoření pokrmu plného chuti. Jednoduchá polévka je toho důkazem. Základ tvoří kvalitní vývar, zelenina dle sezóny a špetka fantazie. V hrnci se tak můžou potkat brambory s květákem, rajčata s bazalkou nebo dýně s červenou čočkou. Pro zjemnění chuti poslouží lžíce smetany, zakysané smetany nebo olivového oleje.

Nebojte se experimentovat s bylinkami a kořením. Čerstvá petrželka, pažitka nebo libeček dodají svěžest, zatímco kmín, paprika nebo kurkuma zahřejí a provoní celou kuchyni.

Jednoduchá polévka je ideálním obědem pro chladné dny, ale i lehkou večeří.

Ingredience pro hokaido polévku

1 kg dýně hokaido, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1 litr zeleninového vývaru, 200 ml smetany na vaření, sůl, pepř, muškátový oříšek. Pro ozdobu: dýňová semínka, petrželka.

Vaření polévky krok za krokem

Nejdříve si připravte všechny ingredience a nádobí. Očištěnou zeleninu nakrájejte na menší kousky, maso opláchněte a osušte. V hrnci rozehřejte olej nebo máslo a zprudka opečte maso dozlatova. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte do sklovata. Poté přisypte zbylou zeleninu a krátce opečte. Zalijte vývarem nebo vodou, osolte, opepřete a přidejte oblíbené koření. Vařte na mírném ohni doměkka, cca 45-60 minut. Nakonec polévku dochuťte solí, pepřem a případně i bylinkami.

Tipy pro servírování a dochucení

Podávejte teplé, ideálně ihned po upečení, kdy je kůrka krásně křupavá a náplň vláčná. Koláč můžete servírovat samotný, ale skvěle chutná i s kopečkem vanilkové zmrzliny, šlehačkou nebo zakysanou smetanou. Pro osvěžující chuť přidejte pár kapek citronové šťávy nebo ozdobte čerstvým ovocem, například malinami, borůvkami nebo jahodami. Pokud máte rádi sladší dezerty, posypte koláč moučkovým cukrem nebo pokapejte medem či javorovým sirupem.

Publikováno: 24. 08. 2024

Kategorie: jídlo a nápoje

Autor: Věroslav Novotný

Tagy: dýňová polévka hokaido | jídlo