Sladký a šťavnatý: Neodolatelný recept na perník s jablky pro sladké chvíle

Perník S Jablky

Vítejte, dnes se v našem článku zaměříme na oblíbený dezert - perník s jablky. Tento sladký pokrm je skvělou volbou pro každého milovníka sladkostí a je obzvláště populární během podzimních a zimních měsíců. Připravit ho není těžké, a proto se s vámi rádi podělíme o osvědčený recept. Ať už připravujete perník s jablky jako dezert na speciální příležitost nebo jen tak pro radost, určitě si pochutnáte!

Seznam potřebných ingrediencí

Pokud se chystáte připravit vynikající perník s jablky, určitě budete potřebovat následující ingredience:

- 250 g hladké mouky

- 100 g krystalového cukru

- 2 lžičky mleté skořice

- 1 lžička mletého zázvoru

- 1 vejce

- 125 g másla

- špetka soli

- 2 jablečné pláty, nakrájené na tenké kousky

Toto jsou základní suroviny pro tento sladký dezert. Samozřejmě můžete být kreativní a přidat další ingredience podle vašeho gusta, jako například ořechy nebo sušené ovoce. Ale s tímto seznamem byste neměli mít žádný problém a váš perník s jablky by měl být dokonalý. Dobrou chuť!

Postup přípravy těsta

Chystáte se upéct perník s jablky? Jistě vás zajímá, jak správně připravit těsto pro tento skvělý dezert. Nejprve si musíme připravit všechny potřebné suroviny - hladkou mouku, cukr krupici, vejce, med, máslo, koření (skořici, nové koření a zázvor) a samozřejmě jablečnou náplň. Potom postupujeme podle následujících kroků:

1. Do mísy si nasypeme 400 g hladké mouky a přimícháme 200 g cukru krupice.

2. Přidáme 2 vejce a 200 g měkkého másla.

3. Nyní vmícháme lžičku medu a koření (1 lžička skořice, 1/4 lžičky nového koření a zázvor) do těsta.

4. Mísu důkladně promícháme tak dlouho, dokud nezískáme lesklé těsto.

5. Nyní je čas na jablečnou náplň - oloupeme 3-4 středně velká jablka, nakrájíme je na malé kousky a smícháme s lžící cukru.

6. Tuto směs rozetřeme do plechu nebo formy na pečení, na kterou jsme předtím vysypali mouku.

7. Nakonec pečeme perník s jablky 30-40 minut při teplotě 170°C (předehřátou troubu).

A je to! Nyní už si můžete pochutnat na svém vlastním perníku s jablky, které jste sami připravili!

Příprava náplně

Příprava náplně pro perník s jablky je jednoduchá a zvládne ji každý. Na začátku si připravte dvě středně velká, oloupaná jablka, která nakrájejte na malé kousky. Poté je dejte do hrnce spolu s cukrem, skořicí a hřebíčkem a nechte je chvíli povařit. Jakmile se jablka změknou a uvolní svůj sirup, stačí jenom přidat trochu kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě. Tím docílíte toho, že náplň se bude krásně držet pohromadě a nevytekne z perníku. Nakonec stačí jenom nabrat směs lžící na vyválený těsto perníku a pečlivě ho zakrýt další vrstvou těsta. Vaše perníkové jablko bude hotové!

Sestavení a pečení perníku

Sestavit a upéct perník může být vyčerpávající proces, ale s námi to bude jednoduché! Následujte tyto jednoduché kroky pro dokonalý perník s jablky:

1. Smíchejte mouku, koření, sódovou a prášek do pečiva v misce.

2. Přidejte máslo a hněťte směs, dokud nevznikne drobenka.

3. Přidejte cukr a vejce a postupně vmíchejte mléko, dokud nevznikne hladké těsto.

4. Nakrájejte jablka na malé kousky a přidejte je do těsta.

5. Nalijte těsto do vymazaného plechu a upečte v troubě předehřáté na 180°C po dobu asi 25 minut.

6. Nechte perník vychladnout a posypte moučkovým cukrem, pokud je to žádoucí.

Tento recept na perník s jablky je ideální dezert na podzimové večery či pro oslavu Vánoc a určitě uspokojí každou chuťovou buňku!

Dekorace a dochucení

Dekorace a dochucení jsou důležitými prvky při přípravě dezertů. V případě perníku s jablky může být použito různých ingrediencí ke zvýraznění chuti a vyzdobení. Například k perníku se skvěle hodí sladká šlehačka, kterou lze ozdobit našleháním do vrcholu perníku nebo vyplněním jeho středu.

Pokud hledáte další inspiraci, můžete vyzkoušet i posypání perníku kakaem, jak je tradiční v některých částech Evropy. Kromě toho mohou být do receptu přidány ořechy nebo sušené ovoce jako fíky nebo meruňky, které skvěle doplňují chuť jablka a perníku.

Pro ty, kteří dají přednost jednoduššímu způsobu ozdobení, je krém z tvarohu s cukrem a citronovou šťávou ideálním doplňkem k tomuto dezertu. Stačí nahrubo nastrouhaný citronový odpal a dekorace je hotova!

V každém případě lze pomocí dekorací a dochucení učinit tento perník s jablky osobitým a lahodným toppinem k vaší večeři či oslavě.

Tipy a triky

Perník s jablky je skvělou volbou, pokud chcete připravit něco sladkého a zároveň trochu zdravého. Kombinace perníku a jablek vytváří dokonalou podzimní chuťovou symfonii. Pokud se vám ale zdá příprava perníku složitá, máme pro vás několik užitečných tipů a triků, které vám pomohou při vaření.

Za prvé, doporučujeme vybrat kvalitní suroviny. Zvolte kvalitní med a hladkou mouku, abyste dosáhli nejlepších výsledků. Navíc by měla být mouka prosátá.

Za druhé, pečlivě dodržujte postup receptu. Vyměnit jednu ingredienci může změnit celkovou chuť dezertu. Proto si předem rozmyslete, co budete potřebovat a dbejte na správný poměr ingrediencí.

Za třetí, dejte pozor na teploty trouby. Perník s jablky by měl být pečen na střední teplotu asi 180°C po dobu 40 - 50 minut.

A konečně, nezapomeňte na dochucení podle své chuti - můžete použít různé druhy koření (skořice, hřebíček, kardamom aj.) a nakrájená jablka můžete ochutit citronovou šťávou nebo rumem. Využijte své tvořivosti a přizpůsobte si recept tak, aby byl perfektní pro vás!

Celkově lze říci, že perník s jablky je skvělá volba na dezert nejen v zimním období. Tento sladký pokrm spojuje chuťové kontrasty a dokáže potěšit každého milovníka sladkých dobrot. Jeho výroba není nijak složitá a může být i příjemnou aktivitou pro celou rodinu. Pokud hledáte nový recept na zamlaskání svých blízkých, perník s jablky určitě stojí za vyzkoušení!

Publikováno: 01. 09. 2023

Kategorie: nakupování

Autor: Magdalena Vondráčková

Tagy: perník s jablky | recept na dezert