Piškotový korpus: Tajemství dokonalého dortu odhaleno!

Piškotový Korpus

Co je piškotový korpus a jak se připravuje?

Piškotový korpus je základním prvkem mnoha dortů a dezertů. Jedná se o lehké těsto, které je oblíbené pro svou vzdušnost a schopnost absorbovat přidané náplně. Při přípravě piškotového korpusu se oddělí žloutky od bílků. Do žloutků se přidá cukr a šlehají se do pěny. Poté se postupně vmíchává mouka smíchaná s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmíchají sníh z bílků. Těsto se pak peče v troubě na určenou dobu a teplotu, dokud nenabere svou charakteristickou podobu s křehkým povrchem a vzdušnou strukturou.

Různé varianty piškotového korpusu pro dorty.

Existuje několik variant piškotového korpusu, které můžete vyzkoušet při přípravě dortů. Kromě klasického piškotového těsta existuje i varianta nazývaná "biskvit", která je vzdušnější a jemnější díky použití máslové nebo olejové báze. Další možností je přidání kakaa do těsta pro vytvoření čokoládové verze piškotu. Pokud máte rádi oříšky, můžete do těsta přidat mleté ořechy nebo lískové oříšky pro bohatší chuť. Pro osvěžující variantu zase zkuste přidat citronovou nebo pomerančovou kůru do těsta. Možností je mnoho, stačí se inspirovat a experimentovat s různými ingrediencemi!

Tipy a triky pro dokonalý piškotový korpus.

Tipy a triky pro dokonalý piškotový korpus:

- Při přípravě piškotového korpusu je důležité oddělit žloutky od bílků a bílky šlehat do tuhého sněhu. Tím zajišťujete lehkost a nadýchanost korpusu.

- Přidejte trochu citronové šťávy nebo octa do bílků, aby byly stabilnější a lépe držely objem.

- Piškotový korpus pečte na nižší teplotě (přibližně 160°C) a delší dobu, aby se vyhnuli přepálení.

- Po upečení nechte korpus vychladnout ve formě, aby si udržel svůj tvar.

- Pokud chcete dodat piškotovému korpusu další chuť, můžete přidat do těsta kakao, vanilkový extrakt nebo rum.

Dodržením těchto tipů a triků dosáhnete dokonalého piškotového korpusu pro vaše dorty!

Recept na dort s piškotovým korpus.

Recept na dort s piškotovým korpusem je skvělým způsobem, jak oslavit každou příležitost. Pro přípravu budete potřebovat: 6 vajec, 150 g cukru, 150 g hladké mouky a 1 lžičku prášku do pečiva. Nejprve oddělte žloutky od bílků a vyšlehejte bílky se špetkou soli do tuhé pěny. Poté postupně přidejte cukr a žloutky a opatrně vmíchejte prosezenou mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijte do dortové formy a pečte asi 30 minut na 180 °C. Po vychladnutí můžete korpus podle libosti pokrýt krémem, ovocem nebo polevou. Takto připravený dort s piškotovým korpusom jistě potěší každého sladokouska!

Publikováno: 28. 05. 2024

Kategorie: dorty

Autor: Adéla Straková

Tagy: piškotový korpus | jídlo