Osvežte se lahodnou bezinkovou šťávou!

Bezinková Šťáva

Černý bez: zdroj chuti

Černý bez je víc než jen keř rostoucí na okraji lesa. Jeho květy a plody jsou doslova explozí chuti, která se dá využít v kuchyni na mnoho způsobů. Sladká a zároveň lehce nakyslá chuť květů černého bezu se perfektně hodí na přípravu domácích sirupů, limonád a čajů. Zralé plody, plné vitamínů, zase dodají jedinečnou chuť marmeládám, džemům a šťávám. Ať už se rozhodnete pro květy nebo plody, černý bez vám zaručeně zpestří jídelníček a dodá mu nádech přírody.

Jednoduchý recept krok za krokem

Tento recept zvládne i úplný začátečník v kuchyni. Nejdříve si připravte všechny ingredience a nádobí. Postupujte podle následujících kroků a během chvilky budete mít hotový lahodný pokrm.

1. V hrnci si rozehřejte olej a opečte na něm nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova.

2. Přidejte na kostičky nakrájené maso a restujte do té doby, než se zatáhne ze všech stran.

3. Vsypte zeleninu, promíchejte a krátce opečte.

4. Zalijte vývarem, osolte, opepřete a přidejte oblíbené koření.

5. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte pod pokličkou doměkka.

6. Na závěr dochuťte dle chuti a podávejte s oblíbenou přílohou. Dobrou chuť!

Tipy pro lahodnou šťávu

Pro dokonalou šťávu zvolte zralé a šťavnaté ovoce. Před odšťavňováním ho pečlivě omyjte a zbavte nejedlých částí. Experimentujte s kombinacemi – jablko a mrkev, pomeranč a zázvor, nebo jahoda a banán. Pro sladší chuť přidejte med nebo javorový sirup. Naopak, pro svěží nápoj stačí pár kapek citronu. Šťávu pijte čerstvou, ztrácí totiž cenné vitamíny. Pokud si ji chcete vychutnat později, uchovejte ji v lednici maximálně 24 hodin.

Zdravotní benefity bezinek

Bezinky, ty fialové plody s nakyslou chutí, nejsou jenom lahůdkou pro mlsné jazýčky, ale i pokladem pro naše zdraví. Obsahují vitamíny C a K, antioxidanty a vlákninu. Vitamín C posiluje imunitu a chrání buňky před oxidativním stresem. Antioxidanty zase bojují proti volným radikálům, které poškozují naše buňky a urychlují stárnutí. Vláknina podporuje trávení a pomáhá regulovat hladinu cholesterolu v krvi. Bezinky se tradičně používají k léčbě nachlazení a chřipky, a to díky svým antivirovým a protizánětlivým účinkům.

Využití v kuchyni

V kuchyni nachází všestranné uplatnění jak jeho listy, tak i květy. Čerstvé listy se přidávají do salátů, polévek, omáček a pomazánek, kterým dodají svěží chuť. Hodí se i do smoothie, pesta nebo bylinkového másla. Květy se používají jako jedlá dekorace dezertů, nápojů a slaných pokrmů. Sušené listy se uplatní jako koření do polévek, omáček a masových směsí.