Ořechové cukroví: Klasika, která nikdy neomrzí!

Ořechové Cukroví

Historie ořechového cukroví

Ořechové cukroví, to není jen tak ledajaká pochoutka. Jeho historie sahá až do středověku, kdy se ořechy staly dostupnější surovinou i pro prostší vrstvy. Tehdy se ovšem nejednalo o žádné zdobené tvary, ale spíše o jednoduché placky z mletých ořechů a medu. Postupem času se receptura zdokonalovala, přidával se cukr, máslo a další ingredience. Oblíbené tvary, jako jsou rohlíčky, hvězdičky nebo kuličky, se začaly objevovat až v 19. století s příchodem cukrářských forem. Dnes si bez voňavého ořechového cukroví Vánoce snad ani neumíme představit.

Ingredience pro ořechové cukroví

Pro přípravu tradičního ořechového cukroví budete potřebovat jen pár základních surovin. Základem je samozřejmě hladká mouka, máslo a mleté vlašské ořechy. Pro sladkou chuť se používá moučkový cukr, vanilkový cukr dodá lahodnou vůni. Špetka soli pak zvýrazní chuť ostatních ingrediencí. Některé recepty přidávají i žloutek pro lepší spojení těsta nebo rum pro výraznější aroma.

Postup přípravy krok za krokem

Nejdříve si připravte všechny ingredience a pomůcky. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. V jiné míse prošlehejte vejce s mlékem a olejem. Tekuté ingredience pomalu přilévejte k suchým a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.

Formu na pečení vymažte máslem a vysypte moukou. Vlijte do ní těsto a rovnoměrně ho rozetřete. Pečte v předehřáté troubě 30-35 minut, dokud není koláč zlatavý a na špejli zapíchnuté do středu se nelepí těsto.

Po upečení nechte koláč 10 minut chladnout ve formě, poté ho vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Před podáváním můžete koláč ozdobit dle vlastní fantazie - například čerstvým ovocem, šlehačkou nebo čokoládovou polevou.

Tipy pro dokonalé ořechové cukroví

Používejte kvalitní máslo s vysokým obsahem tuku, ideálně 82%. Máslo nechte před zpracováním změknout při pokojové teplotě. Mouku vždy prosejte, aby se do těsta dostalo více vzduchu a cukroví bylo nadýchanější. Ořechy opražte na sucho na pánvi, zintenzivní se tím jejich chuť. Pokud používáte mleté ořechy, namelte si je čerstvé těsně před přípravou těsta. Těsto po zadělání nechte alespoň hodinu odpočinout v chladu, bude se s ním lépe pracovat. Pečte v předehřáté troubě na nižší teplotu, aby cukroví nebylo uvnitř syrové a zvenku spálené.

Varianty ořechového cukroví

Ořechové cukroví, to je klasika, bez které se neobejde žádný vánoční stůl. Ale věděli jste, že existuje spousta variací na toto oblíbené cukroví? Můžete zkusit přidat do těsta rum pro výraznější chuť, nebo část ořechů nahradit mandlemi pro jemnější aroma. Pokud máte rádi experimenty, zkuste do těsta přidat kakao nebo perníkové koření. A co teprve různé tvary? Ořechové cukroví nemusí mít jen klasický tvar rohlíčku. Můžete z něj tvořit kuličky, hvězdičky, nebo ho dokonce vykrajovat formičkami. Fantazii se meze nekladou!

Uskladnění ořechového cukroví

Správné uskladnění ořechového cukroví je klíčové pro zachování jeho chuti a textury. Po upečení nechte cukroví zcela vychladnout. Poté ho uložte do vzduchotěsné nádoby, aby se zabránilo vysychání. Pro delší trvanlivost můžete nádobu s cukrovím proložit vrstvou pečícího papíru. Ořechové cukroví skladujte na chladném a temném místě, ideálně ve spíži nebo ve skříni. Dodržováním těchto jednoduchých tipů si budete moci vychutnat lahodné ořechové cukroví i dlouho po Vánocích.

Publikováno: 08. 09. 2024

Kategorie: kuchyně

Autor: Magdalena Vondráčková

Tagy: ořechové cukroví | tradiční vánoční cukroví