Neodolatelný jablečný koláč s drobenkou: Recept, který si zamilujete
Klasický recept: Jablečný koláč s drobenkou
Jablečný koláč s drobenkou evokuje vzpomínky na dětství a vůni domova. Tento klasický recept je jednoduchý a zvládne ho každý. Sladká a šťavnatá jablka se snoubí s křupavou drobenkou, která dodává koláči neodolatelnou chuť. Recept se obvykle dědí z generace na generaci a každá rodina má svou vlastní variantu. Někdo přidává do jablečné náplně skořici, jiný zase rozinky nebo ořechy. Ať už zvolíte jakoukoli variantu, jablečný koláč s drobenkou vám zaručeně zlepší náladu.
Ingredience na těsto a drobenku
Na těsto si připravte 250 g hladké mouky, 150 g másla, 80 g moučkového cukru, 1 vejce a špetku soli. Pro drobenku budete potřebovat 100 g hrubé mouky, 80 g másla, 60 g cukru krupice a lžičku mleté skořice. Máslo na těsto i drobenku by mělo být studené a nakrájené na kostičky, aby se s ním lépe pracovalo. Mouku prosejte, aby bylo těsto nadýchanější.
Postup přípravy krok za krokem
Nejdříve si připravte všechny ingredience a pomůcky. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. V jiné míse prošlehejte vejce s mlékem a olejem. Tekuté ingredience postupně vmíchejte do suchých ingrediencí a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
Připravte si plech a vyložte ho pečícím papírem. Těsto rovnoměrně rozetřete na plech. Pečte v předehřáté troubě 20-25 minut, dokud povrch není zlatavý a těsto není propečené. Po upečení nechte vychladnout na mřížce.
Tipy pro dokonalý koláč
Pečení koláče není žádná věda, ale pár triků vám pomůže k dokonalému výsledku. Vždy používejte kvalitní suroviny a dodržujte přesně poměry v receptu. Troubu si předehřejte na požadovanou teplotu a koláč pečte v její střední části. Nepřepékejte ho, raději zkontrolujte propečenost špejlí. Po upečení nechte koláč vychladnout na mřížce, aby se zamezilo zapaření. A nezapomeňte na tu nejdůležitější ingredienci – lásku! S ní bude váš koláč chutnat vždycky skvěle.
Obměny s jiným ovocem
Sladká klasika se dá ozvláštnit i použitím jiného ovoce než jen tradičních jahod. Borůvky dodají koláči osvěžující chuť a krásnou barvu. Maliny zase vnuknou dezertu příjemnou nakyslost. Experimentujte s broskvemi, meruňkami nebo švestkami pro originální a voňavé variace. Nebojte se kombinovat různé druhy ovoce a vytvořit tak symfonii chutí. Pamatujte, že ovoce by mělo být zralé a sladké, aby koláč získal tu správnou chuť.
Publikováno: 09. 07. 2024
Kategorie: jídlo a pití